Nederlandse titulatuur

Nederlandse titulatuur

€ 19,95

Binnen 5 werkdagen in huis

Uitgever Leiden University Press
Auteur Gilbert Monod de Froideville en Sophie den Beer Poortugael
ISBN 9789087281304

Nederlandse titulatuur

‘Nederlandse titulatuur, in aanspreken en op schrift & in protocol en netwerken’ is een moderne gids met de correcte aanspreek- en aanschrijfvormen als onderdeel van het protocol in communicatie. In een tijd waarin snelle manieren van contact en sociale media voorop staan, lijkt correcte titulatuur aan belang te verliezen. Persoonlijke presentatie, gedrag binnen een groep en weten hoe het hoort zijn echter een blijk van respect. Titulatuur is van onderscheidend belang binnen het bedrijfsleven en de wereld van de digitale communicatie.

Klopt het dat je ‘mevrouw’ tegen de koningin zegt? Hoe schrijf je een rechter op de correcte wijze aan? En hoe schrijf je een persoon met de graad MSc aan? Dit boek biedt een praktische handleiding voor de juiste toepassing van de verschillende vormen van titulatuur. Juist in een tijd van economische recessie is een goede persoonlijke presentatie belangrijk om zich te kunnen onderscheiden van de massa. ‘Nederlandse titulatuur’ bevat overzichten van de adresserings-, aanhef- en aanspreekvormen bij de verschillende vormen van titulatuur. Hierbij zijn titels, graden en titulatuur geheel aangepast aan de moderne tijd, zoals bijvoorbeeld in aanwijzingen voor het aanschrijven van partners van gelijke sekse. Tevens is, naast de bestaande academische titulatuur, veel aandacht besteed aan de nieuwe bachelor- en mastergraden in het wetenschappelijk- en hoger onderwijs. Een uitgebreid trefwoordenregister maakt het boek zeer goed te gebruiken.

‘Nederlandse titulatuur’ is voor alle correspondentie binnen de overheid, bedrijfsleven en in de privésfeer. Door Royaal Journaal, De Telegraaf, ook wel ‘het spoorboekje van koninklijk respect’ genoemd.

Gilbert Monod de Froideville is als adviseur en docent verbonden aan het Institute of Protocol The Hague. Tevens was hij gedurende vele jaren werkzaam aan het Hof als Ceremoniemeester van H.M. de Koningin en vervulde hij de functie van Consul-Generaal bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In al zijn functies speelde een juiste toepassing van de titulatuur een essentiële rol.

Sophie den Beer Poortugael werkte voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en vervulde de functie van Chef de Bureau van de hofmaarschalk van H.M. de Koningin. Indeze functie had ze bijna dagelijks te maken met de Nederlandse en buitenlandse titulatuur.