Dat gezegd hebbend .......

Dat gezegd hebbend .......

€ 26,50

Binnen 5 werkdagen in huis

Uitgever In Boekvorm Uitgevers
Auteur Siemon Reker
ISBN 9789077989999

Dat gezegd hebbend .......

Taal in politiek Den Haag na 1950

Dat gezegd hebbend... leidt u door zeventig jaar politiek taalgebruik in Nederland. Van Ammehoela, Bietenbrug, Correct Nederlands, Door de pomp, Een grote broek aantrekken tot Niets nada nakkes en honderden woorden en uitdrukkingen meer. Met bronvermeldingen verklaard en toegelicht op grond van hun voorkomen in de Handelingen of op persconferenties.

Wie bladert door Dat gezegd hebbend... zal ontdekken dat het Binnenhofs gevarieerd is. Zo zal een Kamerlid uit de oppositie in het algemeen andere bewoordingen gebruiken dan een lid van de coalitie, een confessioneel politicus anders spreken dan iemand van de SP. Ruud Lubbers is na Mark Rutte de meest geciteerde politicus in Dat gezegd hebbend... Typerend uit zijn tijd zijn onder andere samenstellingen als Hangpuntenbrief, Knelpuntennota, Hobbelproblematiek, Kaasschaafmethode, Reikwijdte-regeling.

Gefascineerd door taal besluit prof. dr. Siemon Reker na zijn emeritaat de hoorbare communicatie in de Haagse politiek onder de loep te nemen. Over dit Binnenhofs schrijft hij diverse blogs onder de titel nomeis en loopt hij onder meer een snuffelstage bij de zogenoemde Stenografische Dienst aan het Binnenhof. Het resultaat is dit boek vol woorden en uitdrukkingen die – al dan niet tijdelijk – verweven raakten met ons taalgebruik.

Siemon Reker (1950) was tot 2016 werkzaam voor de Rijksuniversiteit Groningen, eerst als Streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen, vervolgens als hoogleraar Groninger taal en cultuur. Hij initieerde vanuit deze functies het Bureau Groninger Taal en Cultuur en leverde en levert een belangrijke bijdrage aan de documentatie van de Groninger Taal, o.a. in zijn levenswerk Biografie van het Gronings.